OLD
Oude vs. Nieuwe generatie rechters – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 8 juni 2015

Hoe reageren huidige rechters zelf op de situatie van de digitalisering? Waarschijnlijk gaat de oudere generatie rechters hier meer moeite mee hebben dan de jongere generatie. Het lezen van een beeldscherm is voor de jongere generatie geen probleem, zij zijn hiermee opgegroeid. Zij zullen zich beter en sneller kunnen aanpassen.

Na contact te hebben gehad met mr. Steven Venhuizen, senior raadsheer bij het hof ’s-Hertogenbosch, heeft hij mij zijn column gestuurd: Hoe stormbestendig is de KEI. Hij spreekt vanuit zijn eigen ervaring en wat KEI voor gevolgen gaat hebben voor de rechters. Hij werkt als rechter al een tijdje met beeldschermen voor bijvoorbeeld het vervaardigen van uitspraken. In zijn persoonlijke visie werkt werken met papier tweemaal zo snel en blijft informatie beter hangen in vergelijking met lezen via een beeldscherm. Digitaal lezen brengt sneller vermoeidheid met zich mee, waardoor uitspraken mogelijk weer langer zullen duren. Met deze mening van een ervaren rechter zou je de snelle geschilbeslechting kunnen betwisten.

Wat interessant is om te weten is dat het TNO in opdracht van KEI gaat onderzoeken wat de ergonomische consequenties zijn van het digitaal werken. Ik kan mij voorstellen dat een rechter die voorheen gewend was alles via papier te lezen nu moet wennen aan het werk en lezen via een beeldscherm. Beeldschermen kunnen net als een e-reader makkelijk aangepast worden tot een bepaalde helderheid van het scherm waarvoor het prettiger leest.