OLD
De ‘zachte kant’ van KEI – KEIduidelijk
Auteur: Frederique Eijssen

Datum: 15 juni 2016

De digitalisering van de rechtspraak heeft niet alleen gevolgen voor bijvoorbeeld rechters en advocaten, maar ook voor nog veel andere organisaties die informatie aanleveren aan de rechtspraak. Directeur van het programma KEI, Monique Commelin, vertelde tijdens een workshop voor overheidsorganisaties dat de overheid zich hier ook zeer bewust van is. Er werd dan ook zo hard mogelijk gewerkt om die gevolgen zo min mogelijk te laten zijn.

Overheidsorganisaties zelf zijn vaak al ver met de digitalisering van hun eigen werk. Echter het digitaal werken betekent dat organisaties naast het bezig zijn met hun eigen organisatie, nu ook rekening moeten gaan houden met andere organisaties. Organisaties krijgen door het KEI-programma de taak om onderling digitaal informatie uit te wisselen. Het is daarom van belang dat organisaties gaan samenwerken om tot een goede digitalisering te komen. Er moet dus gewerkt worden aan de relatie tussen organisaties. Deze moeten vertrouwen in elkaar krijgen, elkaar op de hoogte houden en van elkaar weten waaraan wordt gewerkt. Dit wordt ook wel de zachte kant van de digitalisering genoemd. De nauwe samenwerking bepaalt voor een groot deel het succes van de digitalisering. Hierbij moet ook het doel van het project worden nagestreefd. Dat er straks sneller en efficiƫnter gewerkt kan worden is voor iedereen prettiger. Achteraf is van belang dat er met alle partijen goed en periodiek geƫvalueerd wordt, zo kan er worden gekeken wat er nog verbeterd moet worden.

Kortom is het van belang dat voor overheidsorganisaties ook de zachte kant van de digitalisering wordt benadrukt. Dit zal zorgen voor een betere samenwerking tussen organisaties en zo ook tot een snellere en effectievere uitwisseling van digitale informatie.

Reageren