OLD
Digitale koploper – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 29 augustus 2016

De hele wereld om ons heen is bezig met digitaliseren, maar voor de juridische wereld is dit een moeilijker proces. Dit komt omdat communicatie zeer gebonden is door juridische zekerheid.

Binnen de juridische wereld heeft de gerechtsdeurwaarder een voorsprong met betrekking tot digitalisering en automatisering. Al in 1996 was het bijvoorbeeld voor gerechtsdeurwaarders mogelijk om de basisregistraties digitaal te raadplegen. Inmiddels zijn daar vele uitwisselingen, system-to-system koppelingen en innovaties aan toegevoegd.

Voor de gerechtsdeurwaarder is het aantrekkelijk om binnen de juridische wereld de koploper te blijven. Met name door de gevolgen die de KEI met zich mee gaat brengen. Zoals het wegvallen van de betekening van de dagvaarding. De KEI is een langdurig automatiseringstraject van de Rechtspraak. Binnen dit project behartigt de KBvG de belangen van gerechtsdeurwaarders. Dit doen ze voornamelijk door te stellen wat de toegevoegde waarde van gerechtsdeurwaarders binnen de digitalisering kan betekenen.

De KBvG wil en kan voor andere juridische partijen, zoals de advocatuur en de rechtspraak, digitale ontwikkelingen faciliteren. Digitale exploten voorzien van een digitale handtekening is een logische stap.

Bron: KBvG beleidsplan 2016-2020