OLD
Skypen met de rechter – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 24 oktober 2016

Het is tegenwoordig heel normaal om even iemand te skypen of te facetimen. In plaats van dat je dit met vrienden doet of in verband met een zaken bespreken, kan dit vanaf 2 november ook met de rechter.

Bij digitalisatie denken we aan: makkelijk, snel, eenvoudig. Digitale communicatie zal bij invoering van KEI daarom verder uitgebreid worden. Het zal dan ook logisch zijn als men vanaf welke plek dan ook een rechtszaak kan afhandelen door middel van video apparatuur. Voor de betreffende rechtszoekenden betekent dit een enorme besparing van reistijd en reiskosten.

Op 2 november 2016 vindt de eerste zitting via een videoverbinding in rechtbank Noord-Nederland plaats. De zitting gaat precies hetzelfde als een gewone zitting, alleen verloopt het contact nu via een scherm.De rechtbank gaat beginnen met bewindzaken. Bij een bewindzaak worden de eigendommen van een persoon onder beheer gesteld van een bewindvoerder, omdat die persoon niet zelf in staat is zijn financiële zaken te regelen.

De proef zal starten in de plaats Emmen.  Vanuit het gemeentehuis zal de rechtzoekenden samen met de bewindvoerder video contact hebben met de rechter in Assen. Wie weet zal het in de toekomst niet eens noodzakelijk zijn om bij het gemeentehuis je zaak af te handelen. Het mooiste scenario zou zijn dat je gewoon vanuit welke plek dan ook je zaak kan behandelen. Het maakt dan niet meer uit waar de betrokken partijen zich bevinden. Zolang er een video verbinding is kan er een rechtszaak uitgevoerd worden!

bron: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Nederland/Nieuws/Paginas/De-Videorechter-Via-video-je-rechtszaak-bijwonen.aspx

Reageren