OLD
Nieuwe ronde, nieuwe kansen – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 8 februari 2017

Een deurwaarder verricht ambtelijke en niet-ambtelijke werkzaamheden. Bij ambtelijke werkzaamheden denken we aan handelingen met betrekking tot dagvaardingen, exploten en de executie van vonnissen. Diensten als incassopraktijken, debiteurenbeheer, juridisch advies en procesvertegenwoordiging vallen onder niet-ambtelijke werkzaamheden.

Het ambtelijk werk van deurwaarderskantoren wordt door de nieuwe eenvoudige procedures bijna overbodig. De deurwaarder valt weg bij betekening van dagvaardingen en exploten. In de executiefase zal er weinig veranderen, aangezien hier dwang wordt uitgeoefend.

Het is van belang dat deurwaarders op het gebied van niet-ambtelijke werkzaamheden zich verder gaan ontwikkelen. Deurwaarders kunnen hun werkzaamheden meer adviserend gaan maken. In plaats van dat een deurwaarder achteraf aan de pas komt om bedragen te innen, kunnen ze meer preventief aan het werk gaan. Het is van belang dat debiteuren van te voren al gecontroleerd worden en dat er strategisch advies wordt gegeven. Als dit goed gebeurd kan de ondernemer op tijd zelf maatregelen nemen. Het is dan aantrekkelijk om een deurwaarder van te voren in te schakelen. Een nieuwe kans waardoor de deurwaarders door de digitalisering niet helemaal  buiten spel komen te staan.

(Bron: Cahier 2016-13, Juridische beroepen in de toekomst)