OLD
Politie.nl wordt tijdelijk afgesloten door dreiging ransomware, is dit ook de toekomst van de rechtspraak? – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 15 mei 2017

Sinds afgelopen weekend worden wereldwijd landen getroffen door ransomware WannaCry. De ransomware versleutelt bestanden en tegen betaling van losgeld komen deze bestanden weer vrij. De aanvallen begonnen op vrijdag en men verwacht vanaf maandag weer nieuwe aanvallen.

Na een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft de website politie.nl zijn website tijdelijk afgesloten uit voorzorg voor een aanval. Het melden van zaken of het hebben van contact met de politie via de website was niet meer mogelijk.

Kunnen we dit in de toekomst ook verwachten van de rechtspraak.nl? Dat bij elke cyberaanval de website uit voorzorg wordt afgesloten net als politie.nl? Er is met deze aanval weer wereldwijd gebleken dat goed beveiligde systemen toch vatbaar zijn voor cyberaanvallen. Met een afsluiting van de rechtspraak zal er geen toegang zijn tot de rechter. En dit kan tot gevolg hebben dat mensen gaan klagen wegens een schending van artikel 6 EVRM (toegang tot de rechter).

In mijn vorige blog ‘Hackers op de loer’ heb ik dit punt al aangekaart. Er is vooralsnog geen duidelijkheid hoe de Raad dit soort problemen wil gaan oplossen. Het lijkt meer op een probleem uitstellen dan voorkomen.

Via https://www.keiduidelijk.nl/2015/04/16/hackers-op-de-loer/ kunt u lezen hoe en wat de Raad wil doen om dit soort situaties bij de rechtspraak op te lossen.