OLD
Is het systeem al KEI klaar? – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 26 mei 2017

Via het portaal Mijn Rechtspraak zullen stukken digitaal als pdf bestand ingevoerd worden. Hartstikke handig, paar keer klikken en de stukken zijn verzonden. Ten opzichte van post gaat dit vele malen sneller en gemakkelijker. Een ander bijkomend voordeel, is dat je via een zoekfunctie meteen in je bestand een bepaald trefwoord kan zoeken in plaats van dat je via een papiertje zelf moet scannen naar de juiste term.

Kleine bestanden

Waar wel vraagtekens bij gezet kunnen worden, is bij de manier van uploaden. De pdf bestanden mogen niet groter zijn dan 10 mb. Een stuk wat misschien groter is zou je dus via je computer in meerdere bestanden moeten opslaan voordat deze verzonden kan worden. Overzichtelijker gaat het op deze manier niet worden. Er zullen in sommige situaties veel bestanden geupload moeten worden. Waarom is de max. dan 10 mb? Het is al bekend dat deze grens in de toekomst verhoogd gaat worden, waarom niet meteen?

Video- en geluidsopnames

Een ander bijkomend nadeel is dat het systeem van Mijn Rechtspraak nog niet gereed is om video’s en geluidsopnames te uploaden. Deze opnames moeten nog per post verzonden worden naar de griffier, hij maakt daar een akte van en voegt het alsnog in het digitale systeem toe. In een tijdperk van digitalisatie zijn relevante video- en geluidsopnames steeds belangrijker als bewijs in een proces. Dat is toch raar, de rechtspraak wil digitaliseren, maar digitaal bewijs moet nog wel via de post!

Als beide van de bovenstaande (relevante) opties nog niet mogelijk zijn, waarom denkt men dan dat het systeem al klaar is om doorgevoerd te worden?

Reageren