OLD
Digitaal procederen vanaf vandaag verplicht in asiel- en bewaringzaken! – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 12 juni 2017

Vanaf vandaag, 12 juni 2017, is digitaal procederen verplicht in asiel- en bewaringzaken voor de juridische professionals.

Een erg belangrijk moment, aangezien dit een grote stap is richting de gehele digitalisering van de rechtspraak. Het KEI project zal in gefaseerde fasen plaatsvinden en het eerst volgende moment is op 1 september 2017. Vanaf deze datum zal digitaal procederen verplicht worden bij civiele vorderingszaken bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland.

Waarom eerst asiel- en bewaringzaken? Het is al enige tijd mogelijk om vrijwillig digitaal te procederen. In deze sector was op het moment van de beslissing om vanaf 12 juni dit verplicht te stellen hier de meeste ervaring in opgedaan. Er zijn al ruim 300 advocaten die in totaal meer dan zesduizend zaken digitaal hebben ingediend. Er zal geen sprake zijn van een erg grote verandering door het vanaf vandaag geheel verplicht te stellen in heel Nederland.

De grootste voordelen die asiel- en bewaringadvocaten ervaren zijn de snelheid en inzichtelijkheid. De snelheid is voornamelijk herkenbaar doordat stukken niet meer op en neer gestuurd hoeven te worden via de post. Het opzoeken in stukken gaat via digitalisatie ook een stuk sneller en gemakkelijker, waardoor het dus inzichtelijker wordt. Deze inzichtelijkheid wordt ook bevorderd door het feit dat dossiers 24/7 in te zien zijn voor alle partijen.

Klik hier om een filmpje te bekijken waar een uitgebreidere toelichting hiervan wordt gegeven.

 

Reageren