OLD
Een perfect digitaal systeem in 2027? – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 11 oktober 2017

Op de dag van de rechtspraak, 28 september 2017, heeft rechter Jiyoung Lee een presentatie gegeven over de ontwikkelde digitale rechtspraak in Zuid-Korea. Jiyoung Lee is rechter in het Zuid-Koreaanse arrondissement Suwon. Toen de rechter begon met haar werk gebeurde alles nog op papier; een paar jaar later werd digitaal procederen geïntroduceerd in haar land.

In 1979 werden de eerste gedachten in Zuid-Korea al gewisseld betreft digitaal procederen. In 2002 werd het systeem ‘Justice electronic case system’(E-case) ontwikkeld en vanaf 2010 werd het systeem gefaseerd digitaal doorgevoerd in de rechtspraak.

Waarom begon de digitalisering in Zuid-Korea zo vroeg? Jiyoung Lee gaf hiervoor twee redenen. Als eerste benoemde ze dat internet erg snel, goedkoop en goed beschikbaar is. Daarnaast gebruikte de bevolking van Zuid-Korea het internet om te kijken welke rechten ze hadden of zouden moeten hebben. In een land van 51 miljoen inwoners kwamen er veel aanvragen. Door betere toegang en transparantie kon de rechtspraak de vraag uit de samenleving beter opvangen.

Eerst ging de digitalisering van de rechtspraak in Zuid-Korea langzaam en het systeem was onstabiel. Zo viel bijvoorbeeld het systeem soms uit tijdens een rechtszaak.  Door veel commentaar en advies heeft het systeem door de jaren heen zijn vorm gekregen.  Er is veel veranderd, verbeterd en vernieuwd; het huidige systeem is dan ook niet meer vergelijken met eerste.

Om het goed functioneren van het systeem te bevorderen is er een service centrum opgericht, welke goed is te bereiken in het geval van problemen. Mochten zich problemen voordoen kan het service centrum door middel van het IP-adres in de betreffende computer om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Om aan de veiligheidsredenen te voldoen is het systeem alleen toegankelijk in de rechtbanken zelf. Het is wel mogelijk om stukken te downloaden en thuis te bekijken, maar niet om daadwerkelijk in het systeem werkzaam te zijn.

Het systeem in Zuid-Korea functioneert nu goed. Het ontwikkelen van een goed werkend systeem vergt volgens Jiyoung Lee veel tijd geduld. Als we dit betrekken op de Nederlandse digitalisering van de Rechtspraak, moeten we er dus rekening mee houden dat de ontwikkeling van ons systeem nog jaren gaat duren voordat het stevig in haar schoenen staat.

Reageren