Door: Marc Salomon, hoogleraar Decision Sciences UvA en bestuurslid van Amsterdam Data Science.
‘Tech bedreigt vooral kleine advocatenkantoren’ is te beperkt gedacht. Legal Tech bedreigt vooral laagwaardiger routinewerk en dat werk komt ook bij de grote kantoren voor, zelfs bij grote topkantoren. Het artikel gaat helaas niet in op een ander probleem en dat is dat de ontwikkeling van Legal Tech fors achterblijft bij die van FinTech en Medical Technology.
Ik denk dat daar drie redenen voor zijn. De eerste: gebrek aan talent. De mogelijkheid om informatica, kunstmatige intelligentie en technologie binnen het domein van het recht toe te passen staat in het geheel niet op de radar van informatica- en andere technologiestudenten. Ik wil ervoor pleiten dat er ergens in Nederland een Legal Tech opleiding op hoog niveau start: een samenwerking tussen rechten- en informaticafaculteiten.
Een tweede reden is dat de grote computergiganten zoals IBM niet grootschalig in Legal Tech investeren. In Legal toepassingen die bijvoorbeeld voor de Engelse markt ontwikkeld zijn moet veel werk gestopt worden om ze voor de Nederlandse markt toepasbaar te maken, door verschillende taal en verschillend recht. Problemen met ‘schaalbaarheid’ houden grote investeringen tegen, maar het is een kwestie van tijd voordat taaltechnologie en kunstmatige intelligentie zich zodanig ontwikkeld hebben dat dit soort toepassingen tegen lagere kosten ‘schaalbaar’ wordt.
De derde reden is de dualistische houding van de grote kantoren ten aanzien van Legal Tech. Er wordt wel een beetje in geïnvesteerd, maar grote investeringen liggen binnen partnerships — die gewend zijn ieder jaar de gehele winst aan de partners uit te keren — gevoelig. Zeker als de uitkomst van die investeringen onzeker is. Veel partnerships wachten liever om de technologie gezamenlijk bij derden in te kopen.