OLD
Blockchain in de advocatuur: kansen of belemmeringen? – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 13 maart 2018

Iedereen heeft ondertussen wel van blockchain gehoord door de komst van bitcoin. Wat veel mensen nog steeds denken is dat blockchain de bitcoin is. Dit is natuurlijk niet waar, de blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter het bitcoin netwerk. Blockchain is kort samengevat een elektronische wijze van boekhouden. In dit ‘grootboek’ staan alle transacties die ooit zijn uitgevoerd. Wat blockchain zo bijzonder maakt is dat er geen tussenpersonen nodig zijn en hierdoor is de blockchain decentraal van aard. Het systeem van blockchain biedt vooral zekerheid.

De advocatuur blijft op deze manier maar innoveren. KEI is nog niet eens afgerond en mensen beginnen al over de mogelijkheden van blockchain! Maar wat zijn nu de mogelijkheden voor de advocatuur met de opkomende interesse voor blockchain?

Blockchain zorgt ervoor dat een tussenkomst van een trusted third parties overbodig wordt om de juistheid van gegevens te controleren. Op de advocatuur kan het wegvallen van deze trusted party impact hebben. De techniek van blockchain is goed voor de toepassing van smart contracts. Hiermee worden juridische werkzaamheden geautomatiseerd en hoeft de advocaat het contract niet meer de checken.

Er zijn al verschillende advocatenkantoren in Nederland die blockchain teams hebben opgericht en kansen zien in deze ontwikkeling. De technologie is vernieuwend en roept nog veel vragen op, op juridisch gebied. Eenvoudige juridische werkzaamheden zouden kunnen verdwijnen. Maar het biedt nieuwe mogelijkheden om efficiënter te werk te gaan en cliënten beter te bedienen. Inmiddels zien veel bedrijven in allerlei verschillende sectoren mogelijkheden in blockchain. Alles is nog zo nieuw dat men zich afvraagt of bijvoorbeeld hun blockchain contract wel conform de regels is. Volgens Sandra van Heukelom belemmeren de huidige wet- en regelgeving de toepassing van blockchain niet. Er zal met komst van blockchain natuurlijk wel het een en ander gaan veranderen in de wet om de toepassing zonder problemen te laten verlopen. Deze veranderingen in de wet en regelgeving zullen de komende jaren door middel van praktijkervaring vanzelf opgelost worden.

In mijn ogen is blockchain perfect voor de toepassing binnen de advocatuur. Aangezien het nog zo in de kinderschoenen staat is het leuk om je af te vragen wat de mogelijkheden allemaal zullen zijn. Is het bijvoorbeeld mogelijk om M&A straks via de blockchain te laten verlopen? Of een hele andere juridische vraag: kan je bijvoorbeeld een werknemer met bitcoins betalen i.p.v. met echt geld? Er zijn veel vragen met betrekking tot blockchain en of dit ook juridisch haalbaar is. Het is leuk dat de advocatuur zelf al begint met het opzetten van blockchain teams. In mijn ogen is het een gat in de markt!

 

Reageren