OLD
KEI: the show must go on! – KEIduidelijk
Auteur: Femke van Amelsvoort

Datum: 28 maart 2018

Ondanks alle negatieve geluiden de laatste tijd over KEI, is stoppen geen optie meer. Er werd in de media zelfs gesproken over een flop van het gehele KEI project. Toch zijn de vertragingen en de kostenstijging geen reden om het KEI project als mislukt te beschouwen. Deze blog is gebaseerd op een blog van Dory Reiling, product owner van KEI-civiel.

Even een korte update: de eerste KEI systemen zijn in 2015 in gebruik genomen. Asiel- en bewaringszaken lopen goed en ook de faillissementszaken lopen op rolletjes. Het ging een stuk ingewikkelder bij KEI civiel en hier zijn voornamelijk de torenhoge kostenstijgingen uit voortgekomen. Is dit een reden om het gehele KEI systeem af te vallen?

Men moet er rekening mee houden dat nieuwe systemen nooit in een keer goed kunnen verlopen. Een schets van een idee op papier kan vrijwel nooit in een keer perfect in de praktijk werken. Je moet zorgen dat het systeem wat je bedenkt voor ten minste 80% goed uitgedacht is. Bij de overige 20% zal uit de praktijk moeten blijken wat de verbeterpunten zijn. Dory Reiling noemt in haar blog als voorbeeld het falende beleid van de Belastingdienst toen zij voor het eerst digitaal gingen. Ook hier stond de media vol met negatief nieuws, maar uiteindelijk doen we nu al jaren digitaal aangifte.

Natuurlijk heb ik ook mijn gedachtegangen over de invoering van KEI. Het was naar mijn mening beter geweest als er was begonnen met de invoering bij de kantonrechter. Misschien was er dan  met de griffierechten van 400.000 zaken die hier zouden zijn binnengekomen geen last geweest van een overschrijding van het budget. Dit blijft toch de ‘wat-als’ mentaliteit die in Nederland heerst om een schuldige van een fout aan te wijzen en te bekritiseren. Tot slot meld Reiling ook in haar blog dat achteraf met de vinger wijzen dus niet helpt met de vooruitgang van KEI. Hier ben ik het gedeeltelijk mee eens, het zal de innovatie niet bevorderen. Al met al zal het commentaar op het systeem helpen om tot een perfect systeem te komen, die overige 20% die ik eerder vermeldde. Misschien niet nu, maar over een aantal jaar weten we niet beter en lachen we ons dood om die stapels papier!

Reageren