OLD
Gastblog-serie: De lawyerbot (deel 2) – KEIduidelijk

Gastblog-serie: De lawyerbot (deel 2)

Auteur: Carolina Posma

Datum: 21 juni 2018

De robot in toga, over twintig jaar een vast beeld in de rechtbank? Dat beeld hebben veel mensen als het gaat over legal techen automatisering in de juridische sector. Robots en kunstmatige intelligentie staan sterk in de belangstelling, en hun gebruik neemt gestaag toe. Zo verscheen onlangs een juridische robot die geheimhoudingscontracten kan beoordelen zonder menselijke tussenkomst. Nu steeds meer van zulke diensten hun opmars maken, roept dat de vraag op: wat gaat de toekomst hier brengen? In deze gastblog-serie gaat Arnoud Engelfriet, ICT-jurist en blogger, in op voornoemde vragen. De eerste blog in deze serie kunt u hier vinden.

Lawyerbots

AI-software van JPMorgan doet in een paar seconden wat voorheen 360 duizend uur handwerk kostte, meldde Bloomberg onlangs. Het AI-softwarepakket COIN (Contract Intelligence) reviewt geldleningsovereenkomsten op allerlei punten, en kan dat natuurlijk veel efficiënter dan advocaten of juristen – en vraagt nooit om vakantie of een vrijdagmiddagborrel, staat er dan fijntjes bij. Voor juristen of advocaten lijkt dit het begin van het einde: worden ook zij weggeautomatiseerd door dit soort tools?

Ook in andere domeinen wordt deze technologie steeds vaker toegepast. Zo lanceerde mijn bedrijf JuriBlox Labs recent de lawyerbot NDA Lynn. Deze robot analyseert geheimhoudingsovereenkomsten (Non-Disclosure Agreements of NDA’s), populair bij veel zakelijke transacties. Bedrijven willen met elkaar samenwerken, maar willen vooraf vastleggen dat bepaalde zaken vertrouwelijk moeten zijn. De NDA heeft daardoor het beeld van een standaarddocument gekregen. Juridisch gezien niet perse juist: elk contract is weer anders en moet dus toch even worden nagelopen voordat er kan worden getekend. Maar een NDA laten reviewen door een jurist is vaak veel werk, en ook nog eens duur. Voor veel ondernemers is dat een lastig feit. Tegelijk wil ook niemand ‘blind’ een contract tekenen met mogelijk negatieve consequenties.

Vandaar NDA Lynn: geautomatiseerde analyse en advies, deskundig en praktisch zoals u van ons gewend bent. De ondernemer uploadt een document in Word of PDF, en binnen enkele minuten ontvangt hij een keurig overzicht van alle belangrijke aspecten en hoe ernstig dit voor hem uitpakt. Het systeem stelt slechts één vraag: gaat u informatie geven, krijgen of allebei? De rest zit al in het systeem, dat overigens gratis wordt aangeboden.

De nieuwe rol van de advocaat

Steeds meer tools zoals NDA Lynn of COIN zullen de markt betreden, en daarmee stukjes dienstverlening wegknabbelen van de traditionele aanbieders daarvan. Immers, wie een NDA gratis laat checken door een robot of een due diligence met software doet, heeft geen dure uren van advocaten nodig. Dreigt daarmee het einde van de advocatuur?

Nee. Deze diensten zijn een relatief beperkt deel van het werk. De NY Times schat dat slechts 4 procent van de tijd van juristen aan zulke reviews besteed wordt. Veel van dit werk werd al uitbesteed, dus het is vooral een verschuiving voor het werk van paralegals en uitbesteedpartijen. Belangrijker is echter dat trends als deze niet zomaar te generaliseren zijn. Dat één aspect van het juridisch werk nu automatisch kan, betekent niet dat binnenkort een AI in de rechtbank staat te pleiten of een geheel contract komt ophoesten. Wat we op dit moment zien gebeuren, is in feite niet meer dan een inhaalslag of efficiencyslag waarbij repetitief standaardwerk eindelijk automatisch kan. Dit is iets dat we eigenlijk moeten toejuichen; het schept ruimte om uitdagend werk te gaan doen. Mensen moeten doen waar zij goed in zijn: creatief nadenken en oplossingen bedenken die nog niet eerder bedacht zijn.

In de laatste blog in deze serie gaat Arnoud Engelfriet verder in op de nieuwe rol van de advocaat en de toekomst van de juridische sector. Deze blog wordt volgende week gepubliceerd.

Reageren