OLD
Invoering sector kanton – KEIduidelijk

Invoering sector kanton

Algemeen Forums Keiduidelijk Forum Invoering sector kanton

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1845
  Carolina Posma
  Sleutelbeheerder

  Een van de hoofddoelen van KEI is het toegankelijker maken van de rechtspraak. Nu is de Kantonrechter de meest toegankelijke vorm van rechtspraak in civiele procedures in Nederland. Toch is de kantonrechter verdwenen op de agenda van de Rechtspraak met betrekking tot het KEI-project (https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/Tijdlijn-KEI.pdf). Oude planning ziet u door hier te klikken.

  Zou dit definitief zijn? En waarom is deze belangrijke sector niet eerder ingevoerd?

  #1875
  Anoniem
  Inactief

  Aan de ene kant is dit inderdaad vreemd, aangezien de sector kanton een brede sector is. Door het groot aantal zaken is deze dus erg belangrijk en levert geld op door middel van griffierechten. KEI wil meer toegankelijkheid brengen maar het tegenovergestelde zal het geval zijn als de sector kanton wordt achtergesteld.

  Wel is het begrijpelijk dat de invoering van KEI niet begint bij de sector kanton. KEI staat namelijk nog in de kinderschoenen en om dan te beginnen bij de grootste sector is niet de meest verstandige stap. Daarom zijn vermoedelijk de zaken bij de Hoge Raad eerder aan bod gekomen; gezien de kleinere hoeveelheid zaken. Hierdoor is controle op het gebruik van KEI makkelijker, dan bijvoorbeeld bij een kantonrechter waar meerdere zaken aanhangig worden gemaakt.

  Het lijkt mij dan ook van essentieel belang dat de sector kanton als laatste moet worden ingevoerd. Echter mag dit niet achterwege blijven, vooral met het oog op toegankelijkheid tot het rechtssysteem voor burgers.

  #1975
  Femke van Amelsvoort
  Sleutelbeheerder

  Naar mijn idee zijn ze aan de verkeerde kant begonnen, de meest ingewikkelde zaken zijn als eerste geautomatiseerd. Resultaat: kostenoverschrijding. Als er was begonnen met de eenvoudige vorderingsprocedures bij de kantonrechter had je de griffierechten van 400.000 zaken gehad om de rest van het traject af te bouwen. Nu is er een prachtig systeem voor een paar zaken en is de massa nog lang niet geautomatiseerd. Het had andersom gemoeten en er had gevoel voor de verhouding tussen praktijk en het wetboek van burgerlijke rechtsvordering moeten bestaan. het automatiseringssysteem had moeten beginnen met het aanpassen van rechtsvordering en eerst in kantonzaken.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.